Ana içeriğe atla

Meme Kanseri Nedenleri Ve Sonuçları

Giriş
Meme kanseri, Amerika Birleşik Devletleri'nde her üç tanıdan birine neden olarak, kadınlar arasında en yaygın kanser türüdür. Memedeki hücreler kontrolsüz bir şekilde büyümeye başladığında başlar. Bu hem erkekleri hem de kadınları etkileyebilecek ölümcül bir kanser türüdür. Birçok kişi, tütün içmenin meme kanserinin tek nedeni olduğunu düşünerek meme kanserinin nasıl geliştiğinin farkında değildir. Bununla birlikte, hastalığın farkındalığı ve araştırma fonu için yeterli destek sonucunda meme kanserinin sağkalım oranları son on yılda artmıştır. Sonuç olarak, meme kanseri tanısı ilerlemiş ve hastalıkla ilişkili ölümlerde düşüşe yol açmıştır. Meme kanserini anlamak için nasıl geliştiğini bilmek çok önemlidir. Bu çalışmanın amacı meme kanserine nedenleri, etkileri ve çözümlerini tartışmaktır.
Nedenler
Araştırmalara göre, bir kişinin meme kanseri riski, faktörlerin bir kombinasyonunun bir sonucudur; kaçınılmazdan kaçınılmaz faktörlere kadar değişmektedir. Meme kanserine yakalanan kadınlar çoğunlukla 50 yaş ve üstü ve belirli risk faktörleri olan kadınlardır. Bu durumda risk faktörleri, bir bireyin meme kanserine yakalanma şansını artıran şeyleri ifade eder. Sigara içmek gibi bazı risk faktörlerinden kaçınılabilir, ancak örneğin meme kanseri aile öyküsü olan önemli risk faktörlerinden kaçınılamaz. Bu nedenle, insanların düzenli olarak kanser taraması yapması ve bir kanser uzmanıyla hastalığa yakalanma riskini azaltmanın yolları hakkında konuşması önemlidir.
Meme kanserinin nedenlerinden bazıları şunlardır: -

Meme Kanseri Riskini Artıran Kalıtsal Genler
Çocuklar, ebeveynlerden meme kanseri riskini artıran bazı gen mutasyonları edinebilirler. En yaygın gen mutasyonları BRCA1 ve BRCA2 olarak bilinir. Bu genler bir kişinin meme kanseri riskini büyük ölçüde artırır, ancak kanseri kaçınılmaz kılmaz
Üreme Tarihi
Adet dönemlerine genç yaşta, tam olarak 12 yaşından önce başlayan ve menopozlarına 55 yaşın üstünde başlayanların, hormonlara daha uzun süre maruz kaldıkları için meme kanseri gelişme olasılığı daha yüksektir.
Radyasyona Maruz Kalma
Genç yaşta, 30 yaşından önce göğüslerine radyasyon tıbbi prosedürleri alan kişilerin meme kanseri riski daha yüksektir.
Artan Yaş
Bir birey yaşlandıkça meme kanseri riski artar; Çoğu meme kanseri 50 yaşından sonra teşhis edilir.
Alkol İçme
Çalışmalar, bir insan ne kadar alkol alırsa, meme kanseri riskinin o kadar fazla olduğunu göstermiştir.
Fiziksel Hareketsizlik
Fiziksel olarak aktif olmama aşırı kilolu veya obez olmasına yol açarak normal kilodaki bireylere kıyasla meme kanserine yakalanma riski daha yüksektir.

Etkileri
Başlangıçta meme kanseri sadece memeyi etkiler. Mağdur etkilenen memelerde değişiklik fark edebilir. Diğer semptomların çoğu kanser taraması sırasında tespit edilir. Diğer kanserlere benzer şekilde, meme kanseri dört aşamada sınıflandırılır: -
• Evre 1, kanserin nispeten küçük olduğu ve sadece oluştuğu organ içinde.
• Evre 2, tümörün büyüklüğü büyüdüğü ve evre 1'den daha büyük olduğu, ancak kanserin henüz çevre dokulara yayılmadığı durumlarda.
• Kanserin daha büyük olduğu ve tümörün yakınındaki lenf düğümlerinin yanı sıra çevre dokulara yayılmaya başlayabildiği 3. Aşama.
• Evre 4, kanserin başka bir vücut organına yayıldığı anlamına gelir.
Meme kanserinin etkileri, hastanın ulaştığı meme kanseri evresine bağlı olarak değişir. Erken etkilerden bazıları: -
1) Hastanın göğsünde değişiklikler - memede yeni oluşan bir yumru olan Amerikan Kanser Derneği'ne göre, meme kanserinin en yaygın belirtisidir. Topak genellikle düzensiz şekildedir ve genellikle ağrısızdır.
2) Göğüslerin dönüşümünün yanı sıra, hasta göğüslerini çevreleyen ciltte kaşıntı yaşayabilir. Cilt de kuru ve bazen çatlayabilir.
3) Etkilenen hasta göğüslerinin rengini ve boyutunu da değiştirebilir. Kırmızı ve şişmiş olabilirler. Meme kanserleri genellikle ağrısızdır, ancak ortaya çıkan şişme ağrıya neden olabilir.
4) Ayrıca, meme uçlarından bazen az miktarda kan bulunan açık bir akıntı da görülebilir.
Meme kanseri sonraki aşamalara ulaştığında, tümörler diğer organlara yayılır. Koltuk altı ilk önce göğüslere yakın olduğu için etkilenir. Tümörler lenfatik sisteme yayılabilir ve akciğerleri ve karaciğeri etkileyebilir. Sonuç olarak, akciğerler etkilendiğinde, hasta nefes darlığı gibi kronik öksürük ve solunum problemleri yaşayabilir. Karaciğer etkilenirse, hasta sıvı tutma (ödem), sarılık ve şiddetli karın şişliği yaşayabilir. Ek olarak, meme kanserinin kemiklere ve kaslara yayılma olasılığı vardır. Bu, bu bölgelere ağrıya ve hareketlerin bozulmasına neden olabilir. Meme kanseri beyne yayıldığında, bulanık görme, hafıza kaybı, baş ağrısı, nöbetler ve konuşma güçlükleri gibi nörolojik etkilerle sonuçlanır. Ayrıca, hasta diğer belirtiler arasında iştahsızlık, halsizlik ve halsizlik yaşayabilir.
Çözüm
Bir doktor tarafından önerilen herkesin düzenli olarak kanser taraması yapması çok önemlidir. Görüntüleme testleri, bireyin semptomlar gösterilmeden önce bile meme kanserini çok erken tespit etmesine yardımcı olabilir. Henüz kanseri önlemenin garantili bir yolu olmasa da, kanseri önlemek için mümkün olan tüm önlemlerin alınması tavsiye edilir. Bu önleyici tedbirlerden bazıları; ağırlıklarını, fiziksel egzersizlerini ve tütünden kaçınmayı düzenler. Bununla birlikte, enfekte olduğunda, erken tanı pozitif sonuç şansını artırır. Meme kanseri tedavi seçenekleri arasında radyasyon, kemoterapi ve cerrahi sayılabilir.
Meme kanseri tanısı çok yıkıcı bir deneyimdir. Sonuç olarak, meme kanseri hastalarının ve ailelerinin yüksek düzeyde korku, endişe ve depresyon yaşaması yaygındır. Tedavi ayrıca hastanın vücudunun nasıl hissettiğini ve göründüğünü değiştirebilir, böylece vücut görüntüsünde bazı hastalar üzerinde kalıcı bir etkisi olabilecek bir değişikliğe neden olabilir.
Bir tedavi şekli olarak kemoterapi, genellikle bulantıya neden olur. Çoğu durumda, hastalara kusmalarını önlemek için bulantı önleyici ilaçlar verilir. Radyasyon işitme kaybına neden olabilir ve koklear implantlar ciddi hale geldiğinde bu etkiyi düzeltmenin bir yoludur. Her ikisi de yorgunluğa neden olabilir, bu durumda hastalara hafif iş yükleri almaları ve besleyici bir diyet sürdürmeleri önerilir.
Sonuç
Sonuç olarak, meme kanseri hem erkeklerde hem de kadınlarda en yaygın görülen kanser türüdür. Daha önce de belirtildiği gibi, çalışmalar ABD'deki her üç kişiden birine kanser teşhisi konduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, araştırma fonu kadar farkındalık ve yeterli destek için hayatta kalma oranları artmıştır. Yukarıda tartışıldığı gibi kanserin bazı nedenleri arasında kalıtsal genler, radyasyona maruz kalma, üreme öyküsü ve diğerleri arasında uyuşturucu kullanımı sayılabilir. Meme kanserinin etkileri çeşitli aşamalara bağlı olarak değişir, ancak en çok etkilenen organlar arasında göğüsler, akciğerler, karaciğer ve beyin bulunur. Meme kanseri için çeşitli tedavi şekilleri vardır, ancak en yaygın olanı kemoterapidir. Meme kanseri için olası önleyici tedbirler olmasa da, insanların kanser taramasına gitmesi çok önemlidir. Bu, tanı erken aşamalarda yapılırsa olumlu sonuç şansını artırır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kırmızı Çay Yeşil Çaydan Daha İyi

Neden Yeşil Çay Sizi Şişmanlatıyor ... Ve Neden Bunun yerine Kırmızı Çay İçmelisiniz İnanılmaz Kilo Kaybını Keşfedin Çayın Sağlık ve Faydaları Birçok diyetisyenin yaptığı yaygın bir hata, ne yaptıklarını dikkate almamaktır İçmek. Gerçek şu ki, tükettiğiniz sıvılar da aynı derecede büyük bir etkiye sahip olabilir. yediğiniz yiyecekler olarak beliniz ve sağlığınız. Tabii ki, kilo vermek konusunda ciddi olan diyetisyenler için bu hayır anlamına gelir daha fazla soda ve daha fazla alkol yok… Peki ya yeşil çay ve siyah Çay? Bu çaylar sizin için iyi mi - yoksa aslında kazanmanıza neden olabilirler mi? istenmeyen kilo? Cevap sizi şaşırtabilir. Görüyorsunuz, çoğu insan yeşil çay düşünüyor, özellikle, kilo vermenize yardımcı olabilir, kilo almaz… Ama bu olmayabilir mutlaka böyle olur. Birçok çalışma, yeşil çayın ağırlığı etkilemediğini göstermiştir. kaybı. Örneğin, Avrupa Klinik Beslenme Dergisi'nde yayınlanan bir çalışma 2009 yılında yeşil çay ekstraktının dinlenme metabo